Restauracja japońska w Krakowie

Typy sushi

Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybactwem poszukiwali sposobu na to, by ryby zachowały świeżość tak długo jak tylko jest to możliwe, przede wszystkim, że akompaniowała im nadzwyczaj często wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na błyskotliwy pomysł, a jak wiadomo niezwykle często takie pomysły rodzą się przypadkiem. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż i sól ryba fermentuje oraz jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę oczywiście metodę nazwano nare-sushi oraz nadzwyczaj błyskawicznie wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz to pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one najzwyczajniej w świecie właściwe, a nie tylko świeże. Z w pewnych sytuacjach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zyskało miano sushi.

catering sushi Kraków

W pierwszej chwili jednak słowo to nie oznaczało wyłącznie takiego dania, albowiem jako sushi określano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się odrobinę humorystyczne. Sushi jako danie musiało ewoluować wybitnie długo, zanim stało się istotnie tym, czym jest dzisiaj, inaczej nie metodą pielęgnacji mięsa, innymi słowy ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz oczywiście z ryżu.